LAATSTE FOTO'S
Bekijk ze allemaal »

 
 
November 2011
Gasten deze vanavond: Robert Cozijnsen (gastheer), Jack Vrolichs (Bufkes), Guido Rijninks (MaS), Janine Jacobs (counselor ja2coaching), Peter Janssen (Art Propos), Sjef Frijns (fotograaf en samen met Peter het brein achter Art Propos) en Nicolien Bout (Switch communicatie, schrijfster nieuwsbrief)
Le Patron Cuisinier: John Seuren (FoodMood)


Snotjes?
Tja, wat moet je zeggen bij het zien van dit wel zeer smaakmakende menu bestaande uit soep met kabeljauw, schaal- en schelpdieren, risotto bospaddenstoelen, hert met kweepeer, knolselder, rodewijnsaus en als toetje banensorbet met toffeesaus, filocrunch en mokka panna cotta? Laten we zeggen dat het de smaakpapillen extra prikkelt? Sjef is als vanouds druk met zijn camera in de weer. “Voor wie het nog niet weet, vanavond staan jullie er wederom gekleurd op.” Jack, alweer zo’ n vakman, vliest het vlees om luttele tellen later alweer naar het andere uiteinde van het werkblok te springen. De knolselderij wacht immers om een kopje kleiner te worden gemaakt en ook daar is Jack heel goed in. Guido haalt zijn eigen ‘samoeraimes’ te voorschijn. “Bij de meeste kooklessen moet je je eigen messen meenemen dus ik denk…doe es handig!” Robert (hoera!), neemt de kweeperen onder zijn hoede. Zal het alsnog lukken, onze gastheer eind 2011 aardappelvrij te krijgen? Robert haalt zijn wenkbrauwen op. “Begint ze er weer over”, zucht hij om vervolgens een welgemeende lach te voorschijn te toveren. Janine ontdoet de mosselen van hun baardje. Want glibberige snotjes, daar doen we niet aan. Sjef, zijn camera voor schelpen verruild mikt de gestreepte vriendjes in een pan en gaat op in het maken van zijn eerste kookklus. Janine wijst: “Ik hoor Sjef alleen maar ‘ó wat lekker’ roepen’.” Peter heeft besloten bij Guido in de leer te gaan. En dus hebben we vanavond te maken met een cursus in een cursus. Guido rekent de hoeveelheden snel om. Hebben we het juist en staat hier een man die al vaker achter potten en pannen heeft gestaan? De schrijfster (Nicolien! Leg die schrijfblok even weg!!) amuseert zich met de sjalotten die zich zonder al te veel tegenstribbelen uit hun jasjes laten helpen. Hèhè, doet ze eindelijk toch wat nuttigs!

Kookpunt
Een fornuis naar links mag de rode wijnsaus als een spannend kleurenpalet omschreven worden. Jack, zoals altijd sneller dan het geluid heeft ook nu de snelheidsbegrenzer overschreden. “Potverdikke, vergeet ik toch helemaal van de wijn te proeven. Stel dat er nog kurk in zit. Is straks onze mooie saus naar de …….?” Guido werpt zich op als multitasker, houdt zowel de risotto als het dessert in de smiezen. Hoezo, mannen kunnen geen twee dingen tegelijk? Meester-kok John Seuren voelt zich bij Fun2Cook als een vis in het water. “Als ik het zo bekijk allemaal dan zijn deze mensen absoluut niet wereldvreemd. Tien minuten warm draaien en het groepje loopt als een tierelier.” Terwijl potten en pannen pruttelen roept de steranijs winterse associaties op. Sjef pureert niet alleen de visbouillon maar ontpopt zich even later als eerste korianderpletter ter wereld. Robert heeft (maar dat is na zo veel sessies bekend) honger. “Wat zijn we toch goed bezig met zijn allen, nietwaar”, roept de gastheer. Jack, het koken nog niet moe amuseert zich met de minikrieltjes. Janine wijst naar de kabeljauw en de stukjes die als het goed is op de huid moeten garen. “Heeft iemand enig idee wanneer ze goed zijn?” Guido zucht. “Het is moeilijk deze avond niet al te calorierijk in te vullen.” Janine grinnikt. “Ach, ik hoor jullie nu al smullen.” Robert maakt zich zorgen om de peren. “Daar is werkelijk geen gang in te krijgen”, zucht hij en kijkt het water richting kookpunt. John temperatuurt het vlees. “Kijk, zo houd je nog tijd over voor een krantje of om je gras te maaien.” Peter is in zijn sas met de mocca panna cotta. “Warempel, er begint leven in te komen!” Janine bekijkt de speciaal voor haar uitgerukte papadums, want ook mensen met dieetwensen komen bij Fun2Cook aan hun trekken. Robert wijst benepen naar de kweeperen waarvan er ineens een paar eigenwijze exemplaren alsnog te snel garen. “John, kom je me even redden?” Jack fluit Robert terug. Robert, de puree moet nog gemaakt worden!”

Lesuurtje
Robert, stiekem weggeslopen om een glimp van Goede Tijden Slechte Tijden (o ja, Olympic Lyon-Ajax zul je bedoelen) op te vangen keer terug naar de basis die Fun2Cook heet. Guido en Peter hebben zich tot een heus keukenduo ontpopt. Heeft iemand behoefte aan een lesuurtje ‘hoe leer ik samenwerken?’ Volg dan een cursus bij deze twee heren. Janine keurt haar salade. “Fantastisch, wat ziet dat er mooi uit.” John laat een staaltje decoratiekunst zien. “Kijk, zo maak je borden op.” Terwijl de avond voortkabbelt worden magen hongerig. Maar het werk wordt beloond. Want ook met dit sublieme viergangenmenu is Fun2Cook vanavond niet te versmaden!

Tekst: Nicolien Bout
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1 2 3 4 5 »  
« Terug naar overzicht