LAATSTE FOTO'S
Bekijk ze allemaal »

 
 

LEON WINTHAEGEN, AANGENAAM!

De Bib Gourmand en de door zo veel collega koks felbegeerde Michelinster doen hem nog altijd goed, topkok Leon Winthaegen. Limburger in hart en nieren maar tegenwoordig woonachtig in As, België, alwaar hij de scepter zwaait over zijn nieuwe liefde, Taverne Restaurant Chopin, geeft er ook tijdens de kooksessies van Fun2Cook blijk van nog steeds die onvervalste kookfanaat te zijn. Winthaegen, voormalig eigenaar van restaurant De Boterbloem in Heerlen vindt koken nog steeds een prachtig vak, bijzonder ook. “Een echt ambacht. Ik kan er alles in kwijt. Van creativiteit tot spanning en uitdaging. Niet alleen een recept moet kloppen, alles moet matchen. Net als de 26 letters van het alfabet die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en een geheel vormen. Zo ook in de keuken. Smaakbeleving en culinair genot bereikt door het samenvoegen van veel elementen, is waar het om gaat.”


Kokkerellen
“Koken bij Fun2Cook is echt fun. Anders. Vernieuwend, verfrissend. Een ware beleving. Ook voor mij als kok. Zichtbaar zijn in plaats van onzichtbaar. Koken zodanig dat je er thuis nog plezier van hebt is waar ik naar streef.” Winthaegen lacht.

“Weet je wat er zo bijzonder aan die sessies is? Eenmaal de oranje schort om zijn er geen rangen en standen meer. Zie je hoe mensen zich in kort tijdsbestek samenpakken, jij de plank, ik het mes. Of zullen we toch andersom? Op weg naar een heerlijk menu, naar een leuk contact. Niks leiding geven maar terug naar de basis. De formule die ook in de keuken gehanteerd wordt. Geen superingewikkelde recepten maar in eenvoudige taal koken op hoger niveau. Samen en op ambachtelijke wijze.

Ik zie ze smelten, de deelnemers. Alsof er gaandeweg een hele gedaanteverandering plaatsvindt. Van een enkele keer hautain naar oprechtheid. Van een tikkie introvert tot uitbundig. Wat de gerechten betreft, mensen waarderen dat stukje ambachtelijkheid. Krijg ook ik regelmatig verrassende feedback. Vergeet niet, als kok loop ik bijna letterlijk als rode draad door de avond, loods ik gasten door een aantal verrassende uurtjes kokkerellen. Als mensen na afloop enthousiast naar huis gaan, met zo’n gevoel van ‘Fun2Cook dat smaakt naar meer’, ben ook ik zeer tevreden. En daar doe je het toch voor, voor de gasten!”